Stationer med gratis hundbajspåsar bidrar till ett renare Tidaholm.
— Vi märker att det fungerar som en uppmaning till folk att hålla rent efter sig, säger projektledare Martin Johansson.

I snart två år har Tidaholms kommun haft stationer med gratis hundpåsar stående ute i parker och på promenadstråk. Miljövårdsprojektet, som drivs tillsammans med TiksPac, syftar till att göra miljön renare och mer trivsam i allmänhet.

Stationerna finns bland annat på flera ställen på Ringleden, Ånarundan och i Stallängsskogen.

75 000 påsar

TiksPac har nyligen tagit fram siffror för den första tvåårsperioden. Och påsarna används verkligen. Över 75 000 påsar har förbrukats av tidaholmarna.

— Vi märker att användandet av påsarna ökar gradvis hela tiden. Det skapas en attitydförändring, säger Johansson, och framhåller att gångstråken där påsarna sitter uppsatta har blivit renare.

Kristian Bertilsson, arbetsledare för parkenheten, tycker att det minskat med hundbajs på marken:

— Det är mindre hundbajs men huruvida påsarna bidragit till att det blivit renare i allmänhet kan jag inte svara på, säger Bertilsson.

”Bra att de finns”

Projektet verkar gå hem oss allmänheten, och då hundägare i synnerhet. Mikaela Selander är en av alla hundägare som använder sig av Tikspacs stationer.

— Jag är ofta ute och går med min hund och använder hundpåsarna ganska mycket. Jag köper egna också men det är bra att de finns om man råkar glömma, berättar Mikaela.

Påsarna är tillverkade av majsstärkelse, vilket innebär att de är nedbrytbara och skonsamma mot miljön. Brukets Allservice sköter om stationerna och ser till att det finns påsar till förfogande. För att finansiera projektet får företag i kommunen möjlighet att synas på stationerna med sin logotyp.

— Vi har fått ett jättefint gensvar från företagen i Tidaholm. De ställer upp och visar sitt engagemang för ett rent och snyggt Tidaholm, konstaterar Martin Johansson.

Det finns 15 stationer utplacerade i Tidaholm och i dagsläget finns inga planer på att utöka antalet.

LÄS ARTIKELN I SIN HELHET HÄR:

Stationer med skitbra resultat