I stora delar av landet har vi redan fått chans att njuta av den fantastiska värmen. Just nu har vi lite kallare här utanför Borås, men det var inte längesedan termometern visade 20 grader, och visst ger det sommarkänslor.

 

SOMMAR OCH SOL


Sommar för oss, alltså mig och hundarna, är träning bad och men också att ta det lugnt och ge oss ut på härliga dagsvandringar. Men sommaren för oss betyder också tävlingssäsong, något både jag och hundarna älskar, denna sommaren blir det mest fokus på Rallylydnad och lydnad, men ett och annat viltspårsprov ska vi nog hinna med också. Tävlingen för oss är en avstämning och ett kvitto på vad träningen har gett oss för resultat, när vi åker och tävlar så gör vi det för att tävla mot oss själva, inte för att tävla mot alla andra. Resultatet spelar ingen roll, det viktigaste är att vi har fantastiskt roligt ihop, och det har vi, det är underbart att se den glädjen hundarna visar när vi gått en rallyrunda, eller när de hittat klöven i ett spårslut. Det är inte mycket som slår den känslan kan jag tala om. Idag tänkte jag dela med mig av lite tips inför kommande tävlingssäsong.

 

TÄNK PÅ FÖLJANDE INFÖR TÄVLING


Inför varje tävling är det alltid lite att tänka på och en del pick och pack som ska med, det viktigaste för mig är att alltid ha gott om tid, jag är hellre på tävlingsplatsen flera timmar för tidigt och tar en promenad med hundarna, än att komma i sista minut och stressa genom starten, stressen smittar av sig på hunden.

Jag vill också att allt till hundarna är iordning, deras tävlingspärmar med stamtavlor, vaccinationsintyg och medlemskort i klubben vi tävlar för, belöning till hundarna, tikspacpåsar, vatten och vattenskål. Vattenskål tar jag alltid med egen även om det nästan alltid finns på tävlingsplatsen. Jag vill inte att mina hundar delar vattenskål med andra hundar, för smittor sprids lätt genom att hundar delar vattenskål. Jag låter hellre aldrig mina hundars vattenskålar stå framme så någon annan hund kan dricka ur den. En liten portion lunch till hundarna att äta efter tävlingen. En filt där hunden kan vila, mina hundar föredrar att vila i sina tygburar, där kan de ligga och vila i lugn och ro, utan att andra hundar kommer fram och stör. Något jag också alltid har med är första hjälpen väska, om olyckan skulle vara framme vill jag veta att jag snabbt kan plåstra om hundarna. Regnkläder och ett par extra skor är inte helt fel att ha med sig heller, Bor man i Borås är man van vid regn…

 

 

RUTINER, RUTINER, RUTINER


En annan viktig sak för oss är rutinerna, vi startar alltid dagen med en längre promenad, antingen hemma innan vi åker eller på plats när vi kommit fram. Jag ser alltid till att hundarna får en stunds vila innan start, och precis innan vi ska in på planen eller ut i spåret, sätter jag mig jämte hunden klappar om honom och talar om att han är världens bästa, och att vi ska ha kul tillsammans. Detta är nog egentligen mer en rutin för mig än för hundarna, men så har vi gjort på alla tävlingar, och kommer fortsätta med. När vi är klara och gått av planen eller ur spåret, klappar jag om hunden och talar om hur duktig han var, och sen belönar jag med både godis, klappar och lek. oavsett hur det gått, det viktigaste är att vi tillsammans har roligt. Något som är roligt med tävlingar är den gemenskapen som blir, att träffa andra likasinnade människor som brinner för just hundar.

TA STEGET!


För alla er som funderar på om ni ska våga tävla, ta steget och prova, tävla mot er själva, inte mot alla andra, ha som mål att ha roligt hela dagen, då är ni ju vinnare oavsett vad för resultat det blir. Har ni chans så och titta på en tävling före ni själva ska starta för första gången, så kan ni kolla läget hur det går till.

Till alla som ska ut och tävla i sommar säger vi stort lycka till.
och för er som vill träffa oss, mig och hundarna på tävlingsplatser och andra evenemang i sommar, håll utkik på vår instagram där kommer information upp om vart vi kommer vara. /Rebecka