Förra månaden fick ni läsa om hundens fantastiska nos, denna månaden tänkte vi dela med oss av lite tankar och reflektioner kring träning i andra hundsporter.

 

Nu är det ju långt ifrån alla hundägare som tycker att det är roligt att träna sina hundar, och det måste man inte tycka. Men jag hoppas att med detta inlägg kunna göra många av er nyfikna på alla de hundsporter som finns. Och jag tror att många kanske till och med är rädda för att börja träna sin hund för att man är rädd att göra fel. När jag var yngre och tränade familjens hund, som också var en engelsk springer spaniel, hade jag bara hört talas om agility, och eftersom att jag är uppvuxen med häst och tävlat hoppning kändes agilityn som en självklar hundsport för mig. vi hade en mindre bana i trädgården att kunna träna på och ibland åkte vi till brukshundklubben, mest för att träna inför tävlingar.

 

”När han nosar och drar i kopplet, så gör ett sådant här ryck”
så tog han kopplet och visade, ” du förstår, då gör det ont
och han förstår att han gjort fel”

 

AGILITY ÄR FÖR ALLA

Men så en gång fick jag höra att det var öppenträning i lydnad, så jag åkte dig och tänkte att jag ville prova. Men när en av instruktörerna där kom fram till mig och sa ”När han nosar och drar i kopplet, så gör ett sådant här ryck” så tog han kopplet och visade, ” du förstår, då gör det ont och han förstår att han gjort fel” Det var ungefär den bilden jag fick av tävlingslydnaden, att bestraffa hunden när den gör fel. Det var inte riktigt min grej, jag ville samarbeta med hunden och använda mig av mjuka metoder. Så vi åkte hem, inte alls så sugna på att fortsätta med lydnaden, så istället fortsatte vi att träna och tävla agility. Och det är så här jag är rädd att många känner inför att börja träna sin hund, man är rädd att man måste bestraffa hunden, eller att man måste ha en viss utrustning. Men så är det inte alls, i dagens läge har vi kommit mycket längre än så i vårt hundsverige, nu är det mjukare metoder och mycket handlar om samarbete och roliga belöningar. Och det är just det, belöningarna vi fokuserar på.

 

PLANERA DIN TRÄNING FÖR BÄST RESULTAT

När vi åker i väg och tränar har jag alltid med flera olika godisbelöningar och flera olika leksaksbelöningar, för att hela tiden ha något som passar hundarna. Innan vi åker och tränar vill jag ha en ganska tydlig bild av hur jag ska lägga upp träningspasset. Så jag har ett mål och en plan för vilka moment som ska tränas. Detta träningspasset hade vi valt att fokusera på just tävlingslydnaden, och momenten att kunna hålla fast en apportbock trots störningar. Sittande i grupp, hopp över hinder, och fotgåendet. Tack vare att jag planerat en del innan träningspasset är det lättare att få mer struktur på träningen tycker jag. Och eftersom både Gusti, Jussi och Sune ska träna blir det bra pauser för de emellan träningarna. Medan en hund tränar får de andra två ligga och vila, och är det kyligt ute, så får de ett täcke på sig så de håller lederna mjuka och varma. Och trots att det är en ras med relativt mycket päls så älskar de sina fleecetäcken.

 

agility

 

…OCKSÅ PAUSER SÅKLART…

Vi börjar alltid med en promenad så de får rasta sig, och hinner bli ordentligt uppvärmda, och sen får de varsitt pass var på mellan 20-40 minuter, här blir det ofta alla individuella momenten som tränas. Sen får alla hundarna en gemensam paus med varsitt tuggben att tugga på, och vi tvåbenta, tar kaffepaus, kanske det viktigaste av allt, tuggben till hundarna och kaffe till oss. eller? I alla fall pausen, då får vi tid att gå igenom träningen och ge varandra tips och diskutera det som inte funkade så bra, och bolla tankar och idéer. Efter kaffepausen hjälps vi ofta åt med gruppmoment som sittande i grupp, platsliggning o.s.v. Här får hundarna ett eller två pass var på ca 15-30 minuter lite beroende på hur trötta de är och vad som ska tränas. När vi sedan ska avsluta träningspasset försöker vi att gå en promenad eller göra något som nedvarvning avslutning, ibland blir det lite godissök i gräset eller liknande.

 

”…jag önskar att fler vågade prova någon form av hundsport,
inte bara för att det är roligt, utan också för att
det stärker banden mellan dig och din hund.”

 

STÄRK BANDEN MELLAN DIG OCH DIN HUND

Oavsett om vi tränar lydnad, rallylydnad, Freestyle eller nosework ser planen ut ungefär likadant, först får hundarna varsitt pass, eventuellt två pass var, sen tar vi paus, hundarna får varsitt tugg, och sen får de ett eller två pass var. Just detta upplägget med en gemensam paus på mitten är toppen, då kan vi tvåbenta ha tid att diskutera och hjälpa varandra också, oftast ser man saker de andra gör fel eller bra, men det kan ibland vara svårt att se vad man själv gör för fel. Jag hoppas att ni som läser detta ändå kan se i text och bilder att vi alltid har roligt när vi tränar, och jag önskar att fler vågade prova någon form av hundsport, inte bara för att det är roligt, utan också för att det stärker banden mellan dig och din hund. Var inte rädd att göra fel, och var heller inte orolig för att ni inte ska klara av det. Sök efter närmaste Brukshundsklubb eller annan hundklubb eller instruktör, och kolla om möjligheten finns att komma och kolla och prova på de olika hundsporterna, för jag lovar att det finns så mycket roligt man kan göra ihop med sin hund, så någon hundsport passar för alla. För er som vill se mer av det vi gör, kan följa oss på instagram under namnet esspaws_parrotmusic

i-love-dogs-and-coffe

 

Nu ska jag och hundarna packa ryggsäcken och förbereda inför imorgon, då är vi lediga och ska åka och träna med några kompisar. Vi hoppas på fint väder och sol. //Rebecka, Gusti, Jussi och Sune