Jag hoppas ni alla haft en fantastisk sommar tillsammans med era fyrbenta vänner. Vi har haft en fantastisk sommar med en hel del träning och tävling, vi har hunnit med många långa promenader, badat i sjöar, och det kanske bästa av allt, varit i skogen och låtit hundarna söka kantareller, det är något av de bästa mina spanielpojkar vet. Trots att sommaren varit underbar är det ändå skönt med höst. Vi älskar hösten, den där krispiga känslan i naturen, frisk luft, alla vackra färger, och alla kantareller man kan plocka.

Och visst är det så att man får lite extra energi att ta tag i träningen, och verkligen planera. Det är lite som den där känslan i skolan, när man skrev ut sista sidan i ett kollegieblock och man äntligen fick ett nytt, ni vet, ett helt nytt block, med kritvita blad, helt orört, den där känslan av att börja på ett nytt kapitel. Lite så kände vi för någon vecka sedan. Sommarens sista tävling i viltspår. De senaste träningarna hade gått med blandade resultat och jag var sugen på att träna ännu mer för att få ett sådär klockrent spår.   

 

”Det kändes som att spåren tog en evighet att jag var övertygad om att det var en nolla i pris”


Men tävlingsdagen kom, och trots att klockan inte var mer än 8 var det redan jättevarmt ute och ett riktigt åskväder hängde i luften. Efter varsitt spår med både Gusti och Jussi var vi tillbaka vid samlingsplatsen för att vänta nästan hela dagen på resultatet. Det var många startande så väntan blev lång. Det kändes som att spåren tog en evighet att jag var övertygad om att det var en nolla i pris på båda spåren eftersom jag upplevde det som att vi var ute bra över 45 minuter i varje spår. Men till min förvåning hade båda hundarna fantastiska resultat och Jussi och jag slutade på en 2.a placering av de startande.
Med massor av ny energi och längtan över att få köra igång med höstens träningar kändes det lite som att börja på ett nytt kapitel. Gå igenom sbk tävling och stjärnmärka alla intressanta tävlingar, skriva träningsplaneringar och dela in varje vecka under hösten i 3 träningsmål.

Två prisbelönta hundar


Just planeringen kan vara en av de sakerna jag lägger mest tid på vad gäller jobb inför träning och tävling. Att inför varje träningspass veta precis vad man har för mål och vad jag ska träna, det skapar en längtan inför nästa träningspass, ibland händer det att det blir spontanträningar också, såklart. Men jag upplever mig själv som mindre strukturerad, och jag ser på hundarna att de blir aningen förvirrade då. Efter varje träningspass skriver jag ner 3 saker som har gått bra, och 3 saker som vi behöver jobba mer med, och lite tankar inför nästa träningspass. På så vis kan jag lätt hålla isär vad Gusti har tränat, vad Jussi har tränat och vad Sune har tränat.

Duktig vovve

Varje månadsslut går jag igenom all planering och all utvärdering av träningarna, sammanfattar det i punktform, med 5 saker som gått bra den månaden och 3 saker som har varit i fokus, och månadens höjdpunkt. På så vis kan jag då och då gå tillbaka och se framstegen hundarna har gjort. Det är så lätt att komma ihåg allt man hela tiden jobbar med, och de svårigheter man har i träningen, då glömmer man lätt allt som gått riktigt bra.

 

Träning

Jag provade en månad att helt strunta i planering och utvärdering, vilken skillnad, jag kände att jag hade mycket mindre struktur över varje träningspass, och hundarna ”lärde sig mindre” den månaden.
Men oavsett hur ni väljer att planera och förbereda träningen med er hund så är det viktigaste att ni alltid har roligt ihop!

/Rebecka på