Här där vi bor, har vi fått chans att njuta av det vackra vårvädret i ett par veckor, och på många ställen i landet lovas det ju både sol och värme framöver, så då passar det ju perfekt att plocka med sig träningen och aktiveringen ut.

PÅSKTRÄNING

Nu har vi ju påsk att se framemot med lite extra ledig för många, då passar det ju perfekt att ta lite tid att hitta på roliga saker med hunden, hitta nya promenadvägar, ut och träna med andra hundkompisar och framför allt lek och ha roligt ihop. Idag ska ni få tips på hur ni kan göra promenaden lite extra rolig för era fyrbenta vänner.

Jag är väldigt positiv till att berika promenaderna med hundarna på olika vis, att låta de jobba självständigt med saker de är bra på, bland annat att använda sin fantastiska nos. Det är väldigt sällan jag bara tar hundarna och ett gäng tikspac påsar och går, ofta har vi ryggsäcken full av spännande hundsaker med oss.

 

LÅT DEM ARBETA SJÄLVSTÄNDIGT

Något som mina hundar uppskattar är att få använda nosen, och dessutom älskar de mat. Så tre typer av fodersök ska vi dela med oss av. Alla aktiviteter jag tipsar om är tanken att hunden ska lösa på egen hand utan hjälp, låt hunden fundera och prova sig fram utan att du hjälper den. Sätt dig ner och fundera om du märker någon skillnad på hunden före aktiviteten och efter.

Hundgodis som har en form av ringar med hål i mitten är alldeles perfekt att ha med sig, leta upp ett träd där smala grenar finns i olika höjd, så hunden får använda huvudet för att hitta en lösning att komma åt godis. Sätt hunden en liten bit ifrån, gå fram och trä godisringarna på trädgrenarna, och låt sedan hunden jobba.

 

 

MAT, MAT, MAT!

Nästa roliga övning du kan göra med din hund är att ta med en tub av mjukost, eller leverpastej för hund, hitta ett träd med bra bark, där du kan klicka ut godiset mellan barkbitarna, gör även detta i olika höjder så hunden får jobba för godiset. Det behöver inte vara mycket mjukost eller leverpastej på varje ställe, en liten klick räcker gott, hunden ska inte bli mätt på det, bara få det som lite extra gott.

Förutom att använda huvudet så tränar hunden också både styrka och balans, dessutom stärker man självförtroendet på hunden när den får jobba självständigt och prova sig fram.

 

 

GÖMMA GODIS

Ett annat sätt du kan få hunden använda nosen på för att leta upp godis är att sprida ut godis i mossan, lite högre gräs eller i gamla torkade löv, sätt hunden vid sidan, gå omkring på ett område ca4x4 meter och droppa godis lite här och där. Ge sedan hunden ett kommando att leta och låt den sedan självständigt leta upp alla godbitarna.

Om man nu inte vill stoppa i hunden extra godbitar fungerar det alldeles utmärkt att använda sig av hundens vanliga foder till aktiviteterna, släng ut hela kvällsmålet utspritt över gräsmattan till exempel, jag lovar att du kommer ha en glad och nöjd hund efter att ha fått jobba för sin kvällsmat.

 

 

ÖVER STOCK & STEN

Förutom godis använder jag mig mycket av det som finns i naturen, stenar, stockar och stubbar,  hundarna får hoppa upp och sätta sig på en stenar, klättra upp på stubbar och balansera på stockar. Det stärker både hundens självförtroende, balansen och muskler. Dessutom stärker det bandet mellan dig och hunden. Som belöning för att hunden gjort rätt, klappa om den och tala om att den varit duktig, fysisk kontakt är också belöning.

 

 

Plocka med dig en eller fler roliga leksaker ut på promenaden, sätt hunden vid sidan, visa hunden att du har en leksak, gå en liten bit och göm leksaken, och gå sedan tillbaka till hunden och låt honom eller henne leta upp den, lek tillsammans som belöning när hunden hittat den.

 

 

GÖR DET TILL EN UTFLYKT

Dessa aktiviteter jag plockat ihop idag krävs ingen förkunskap för att klara av. Alla hundar har en bra fungerande nos, och de allra flesta gillar antingen mat eller leksaker. Så ta er ut tillsammans med lite godis och leksaker och ha roligt tillsammans, ta med en termos med kaffe och något gott att tugga på till hunden. Jag lovar att ni båda kommer älska det.
Och vet ni vad? Det krävs inte så många minuters hjärngympa för hunden för att det ska motsvara en timmas promenad.

 


 

Glöm heller inte att tagga era instagrambilder med #aktiverahundenmera så vi alla kan få ta del av era härliga bilder.
och har ni förslag och önskemål på vad som ska komma i bloggarna framöver, skriv till oss på instagram, Esspaws_parrotmusic vi vill skriva om det ni vill läsa om.

 

Jag och hundarna Gusti, Jussi och Sune önskar er alla en riktigt glad påsk och hoppas ni får många härliga promenader och aktiviteter ihop med era hundar.
/ Rebecka, Team ESSpaws 
GÅ TILL REBECKAS HEMSIDA