Vi kör nu en blogg-serie om hundars signaler. Vi kommer gå igenom:

 • Signalernas betydelse och svårigheter
 • Mimik
 • Svans
 • Öron
 • Kroppen
 • Kemiska signaler
 • Akustiska signaler
 • Taktila signaler
 • Rädsla
 • Aggression
 • Lek
 • Stress

Denna månad kommer vi gå igenom Öron & Kropp. Rebecka, varsågod!


 

Under en promenad är
öronen
aktiva nästan jämt,
de ändrar läge hela tiden.

 

Öron Om man vill se något fascinerande ska man studera hundens öron och dess signaler, de är verkligen innehållsrika. Det syns i alla situationer, oavsett om du är hemma med hunden eller ute och går. Av alla passiva signaler så är det öronens vridningar och vinklar som skiftar mest av alla, beroende på situationen. Öronens signaler är lagom långsamma, så det är inte svårt att hinna läsa av dem. Under en promenad är öronen aktiva nästan jämt, de ändrar läge hela tiden. Hundar med långa öron har inte lika tydliga öronsignaler som en hund med normalstora öron, på en hund med långa öron kan man se längst upp på öronen att musklerna arbetar. De kan alltså inte spetsa eller dra tillbaka öronen på samma sätt som andra hundar.

 

Kroppshållningen, och orienteringen i förhållande till de andra hundarna i en flock är också viktiga signaler för en hund.

Kroppshållningen, och orienteringen i förhållande till de andra hundarna i en flock är också viktiga signaler för en hund.

 

Kroppen I samband med hot reser hunden ofta nackhåren, vilket också kallas att resa ragg. Raggresning är det effektivaste sättet att göra sig större och mer hotande. Men det finns även andra situationer där raggresningen förekommer utan att det är aggressivitet eller hot inblandat, exempelvis vid väldigt intensiv hundlek kan hunden resa ragg. Hundens allmänna kroppshållning, gångstil, och orientering i förhållande till de andra hundarna i en flock är också viktiga signaler för hunden. Signalspråket är inte bara för att lösa konflikter utan det finns också flera signaler som har med samarbete att göra. Om man ser en flock hundar som leker med varandra kan man se lika många olika kroppsspråk som det finns hundar. Det kan handla om viftande svansar, rest ragg, hög kroppshållning, om någon av hundarna verkar vara mer osäker än någon annan.

 

Signalspråket är inte bara
för att lösa konflikter…

 

På bilden nedan är hundarna längst bak i bild kullsyskon. 3 okastrerade hanhundar Cirka 2 år gamla. Längst fram är en valp ca 7 månader gammal och en tik under löp. Trots att tiken löpte fanns det ingen konkurrens hos hanhundarna om tiken, utan alla lekte i flock. De viftade på svansarna, brottades, jagade varandra, och kampade med en repfläta. Både ras, och ålder har säkert betydelse för hur hanhundarna hanterade löptiken, ingen av hanhundarna brydde sig om att hon löpte, därför fick de alla leka tillsammans, självklart övervakade vi leken hela tiden.

 

Vem har lämnat doftmeddelande här?

Vem har lämnat doftmeddelande här?

 


 

Nästa månad går vi igenom Akustiska och Taktila Signaler. Välkomna tillbaka!